generalstendene
Møte i generalstendene 5. mai 1789.
Av .
De tre stendene smir den franske grunnloven
De tre stendene smir den franske grunnloven i 1791.

Generalstendene var i Frankrike navnet på riksstenderforsamlinger, representanter for kirke, adel og uprivilegerte (tredjestand). Generalstendene var Frankrikes nasjonalforsamling under l'ancien régime (det gamle regime), før Den franske revolusjon. De ble sammenkalt, især under vanskelige forhold, for å bevilge kongen ekstra skatter eller ta medansvaret når kongen avgjorde særlig viktige spørsmål. De ble aldri en fast institusjon eller et ledd i forfatningen.

Faktaboks

Også kjent som

fransk états généraux

engelsk estates general

Generalstendene ble første gang innkalt på 1300-tallet i forbindelse med hundreårskrigene mot England. Etter 1614 ble generalstendene ikke innkalt før i 1789. Riksstendenes forhandlinger og valgbrev (cahiers) er en hovedkilde til Frankrikes indre historie og til belysning av de enkelte stendenes politiske utvikling. De eldste cahiers er fra siste del av 1400-tallet.

For å få orden på pengevesenet innkalte Ludvig 16 stenderforsamlingen i 1789. Det møtte cirka 1200 utsendinger, derav cirka 600 fra tredjestanden. Den franske revolusjon ble innledet da utsendingene fra tredjestanden erklærte at de var Frankrikes lovlige nasjonalforsamling, og den 20. juni avla ed på at de ikke ville skilles før de hadde gitt Frankrike en ny forfatning (ballhus-eden).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg