Gatekjøkken på Bremsnes
Av .

Gatekjøkken er et mindre serveringssted der det omsettes fastfood, ofte ferdigretter av halvfabrikata. Maten tilberedes på stedet og leveres gjennom en luke ut til gate, fortau eller plass, eller inn til et enkelt innredet oppholdsrom for gjester.

Den typiske retten på et gatekjøkken er håndmat som hamburger og pølser, tallerkenretter som kylling, biffsnadder, pita og kebab samt retter med tilbehør som pommes frites eller potetmos.

Lovverk

Gatekjøkken i Råde
Gatekjøkken i Råde
Av .

Den som driver gatekjøkken skal innfri kravene til etablererprøven, ha serveringsbevilling og uklanderlig vandel. Man må også ha tillatelse fra grunneier, oftest kommunen. Gatekjøkkenet skal være registrert hos Mattilsynet før det kan åpne.

Mattilsynet stiller også krav til lokaler og innredning, blant annet til renhold, avfallshåndtering, garderobe og toalett for ansatte. Kravene løses på en praktisk måte gjennom samarbeid med andre virksomheter i nærheten. Mattilsynet fører tilsyn med gatekjøkken på samme måte som andre serveringssteder.

Matvogn

Varianter av gatekjøkken er kebabsjappe og matvogn (food truck). Den siste har unike retter eller kjøkkenstiler, høy kvalitet på forseggjort mat og et personlig engasjement hos driverne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg