Gaffeltruck

Gaffeltruck

Av /Store norske leksikon ※.

Gaffeltruck er et kjøretøy for håndtering av gods. Det har sving på bakhjulene, og en løftegaffel foran som beveger seg opp og ned langs en «mast».

Faktaboks

Også kjent som

truck

Løftegaffelen består av to parallelle, horisontale tenner som kjøres inn under lasten. Løfteevnen kan variere fra 500 kg til 40 tonn, og maskinens egenvekt er gjerne høyere enn dette. Løftegaffelen kan erstattes med gripeanordninger for baller og ruller eller andre typer spesialutstyr. Løfting og øvrige bevegelser skjer ved hjelp av oljehydrauliske stempler. Kraftkilden til dette, samt fremdrift, kan være forbrenningsmotor drevet med bensin, diesel eller propangass. Batteri/elektromotor benyttes også i stor utstrekning for innendørs kjøring.

Gaffeltrucken er den vanligste maskinen for moderne håndtering av små og middelstore lasteenheter. Den blir benyttet i all slags industri og transport, ikke minst til lasting og lossing av skip. Svingradien er meget liten, og maskinen kan derved benyttes i trange rom, for eksempel inne i jernbanevogner.

Regler for bruk

Å kjøre gaffeltruck krever forskjellige papirer/sertifikater alt etter førers alder og hvor stor gaffeltrucken er og om gaffeltrucken skal brukes på et lukket område eller på offentlig plass. Truckførerbevis kreves og sammen med bil/traktorsertifikat (B/T) hvis gaffeltrucken skal brukes på et offentlig område.

Truckførerbevis finnes i flere utgaver alt etter type gaffeltruck (T1 til T5).

Utgaver/typer gaffeltrucker

Gaffeltruck i arbeid på et lager.
En gaffeltruck i aksjon på et lager i Langhus i Follo.
Gaffeltruck
Av /NTB.

Det finnes mange forskjellige utgaver av gaffeltrucker alt etter hvor gaffeltrucken skal brukes og hva den skal brukes til. Noen trucker er autonome (har ingen fører) og brukes ofte på fabrikker. Trucker som krever fører, krever i de fleste tilfeller et kompetansebevis utstedt av en gyldig sertifisert opplæringsbedrift for dette. De forskjellige trucktypene og kravet til sertifisering er:

  • T1 Skyvetruck, Plattformtruck, Palletruck. Er en liten truck der fører som oftest står på en liten plattform bak på trucken. Kan løfte opp til 10 tonn. Krever kun dokumentert sikkerhetsopplæring.
  • T2 Skyvemasttruck, Støttebenstruck. Er en truck som kan løfte høyt og kan i noen tilfeller svinge alle 4 hjulene, kan også tilte gaflene frem eller tilbake. Har egen førerplass. Krever sertifisert sikkerhetsopplæring.
  • T3 Svinggaffeltruck, Høyt løftende plukktruck, Førerløftende truck. Dette er trucker som er beregnet til å løfte opp til 12 meter på smale områder. Ofte kalt smalgangstruck. Krever sertifisert sikkerhetsopplæring.
  • T4 Motvekts truck til og med 10tonn. Dette er den typen truck som folk flest forbinder med truck. Trucken har lasten/gaflene foran forhjulene og tung vekt som motvekt for lasten langt bak på trucken. Krever sertifisert sikkerhetsopplæring
  • T5 Sidelaster. Brukes i hovedsak for gods av stor lengde og er mindre plasskrevende enn motvekts trucken ved lasting av gods av lang lengde. Krever sertifisert sikkerhetsopplæring.
  • C1 og C2 skiller seg fra vanlige trucker ved at de har teleskopbom som kan løfte med større rekkevidde enn en T1-T5 truckene.
  • T6-T8 er trucker som kan løfte mer enn 10 tonn og krever at fører har hatt kompetansebevis T4 i mer enn et år før ny sertifisert sikkerhetsopplæring starter
  • T6 Sidelaster, løftekapasitet over 10 tonn
  • T7 Portaltruck, løftekapasitet over 10 tonn
  • T8 Motvekts truck med gaffelarmer, løftekapasitet over 10 tonn.
  • T8.1 Motvekts truck med permanent containeråk, løftekapasitet over 10 tonn.
  • T8.2 Motvekts truck med permanent tømmerklo. Løftekapasitet over 10 tonn.
  • T8.4 Motvekts truck med teleskopisk bom. Løftekapasitet over 10 tonn.

Historie

Opprinnelig ble maskinen utviklet av amerikanske militæringeniører (logistikk-eksperter) for å avhjelpe håndteringen av enorme godsmengder under andre verdenskrig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg