Chondrus crispus, krusflik.
Fykobiliner gir røde nyanser til rødalger.
Av /Biopix Nature Photos.
Lisens: CC BY NC 3.0

Fykobiliner er fargestoffer som tar del i fotosyntesen hos blågrønnbakterier, rødalger og mange svelgflagellater, og som dekker over den grønne fargen fra klorofyll.

Faktaboks

Uttale
fykobilˈiner
Etymologi
av gresk ‘alge’ og ‘galle’

Fykobiliner absorberer lys i den grønne og gule del av spekteret, det vil si områder av spekteret som absorberes lite av klorofyll. Den absorberte lysenergien blir imidlertid overført til klorofyll a, og kan så utnyttes i fotosyntesen.

Struktur

Fykobilinene er vannløselige kromoproteiner, det vil si proteiner satt sammen med en fargekomponent. Pigmentet inneholder fire pyrrolringer ordnet i en rekke, mens de hos klorofyll danner en ringstruktur.

Typer

Hos blågrønnbakteriene finnes alltid blått fykocyanin, hos mange arter også rødt fykoerytrin og allofykocyanin organisert i fykobilisomer. Rødalgene inneholder fykoerytrin, noen arter også fykocyanin. Svelgflagellater kan ha fykoerytrin eller fykocyanin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg