Fuktemidler er stoffer som gjør det lettere for en væske å fukte faste overflater og trenge inn i spalter og åpninger. Dette gjøres ved hjelp av overflateaktive stoffer som reduserer spenningen i grenseflaten mellom det faste stoffet og væsken.

Fuktemidler kan også redusere grenseflatespenningen mellom to ikke blandbare væsker, for eksempel olje og vann. Fuktemiddelet fungerer da som en brobygger mellom de to væskene.

Virkemåte

Fuktemidlenes egenskaper er knyttet til deres fundamentale kjemiske struktur. Den ene enden av molekylet består gjerne av en hydrofil gruppe (som tiltrekker seg eller absorberer vann), mens den andre enden er hydrofob (vannavstøtende). I små mengder vil fuktemidlene derfor lett adsorberes og danne en hinne på vannets overflate med den hydrofobe delen pekende utover. Denne delen kan «skreddersys» etter formålet, slik at den får en sterk affinitet til et tilgrensende fremmedstoff, som i en ren tilstand ikke er løselig i vann. Fuktemiddelets brobyggende egenskaper sørger for at fett og oljer lett kan løses eller emulgeres i en vannfase.

Bruk

Fuktemiddelet, med sine hydrofile og hydrofobe grupper, er hjørnesteinen ved fremstilling av alle former for moderne vaske- og rengjøringsmidler. Farging av tekstiler er et annet område hvor fuktemidlene har stor anvendelse.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg