Frysetørking er en prosess der vann fjernes fra et nedfrosset materiale. Vannet fjernes ved hjelp av vakuum, så vannet fordamper fra stoffet på grunn av det svært lave lufttrykket. Materialet som vannet fjernes fra kan være fast eller flytende, men produktet er oftest et fast stoff.

Faktaboks

Uttale

fr'ysetørking

Det vanligste eksemplet på frysetørking er pulverkaffe, der vann fjernes før kaffen selges, og kjøperen tilsetter varmt vann når pulverkaffen skal drikkes. Et dagligdags eksempel på frysetørking er når klær henges til tørk i kuldegrader, vannet fordamper og klærne tørker selv om tørkeprosessen tar lenger tid på vinteren enn på en varm sommerdag.

Prosessen

Frysetørking er en teknisk (fysisk) prosess for å konservere materialer, preparater og næringsmidler. Prosessen går ut på å fjerne vann (eller andre løsemidler) fra stoffet ved sublimasjon fra frossen tilstand. Dette må foregå ved temperaturer under frysepunktet, for eksempel mellom −10 °C og −20 °C, og ved trykk lavere enn metningstrykket over is under disse forhold.

Energi til å dekke sublimasjonsvarmen kan tilføres ved stråling, direkte kontakt eller dielektrisk. På grunn av det høye vakuumet blir dampvolumene enorme, og apparaturen stor og kostbar i forhold til kapasiteten. Vanndampen fjernes som regel ved utfrysing på en kald flate.

Bruksområder

Frysetørking har stor anvendelse innen enkelte felter av næringsmiddelindustrien, særlig for kaffe-ekstrakt. Frysetørkede produkter har den fordelen at de bevarer sin form og struktur nokså uforandret fra fersk tilstand. De opptar vann igjen bedre enn vanlige tørkede produkter og beholder mer av sin opprinnelige smak og aroma. Når produktene pakkes med inertgass eller vakuum i gasstette pakninger, holder de seg i meget lang tid ved vanlig omgivelsestemperatur.

Prosessen brukes i stor utstrekning til konservering av biologiske preparater, serum, bakteriekulturer, og vev for transplantasjon, og den brukes også i en viss utstrekning i den farmasøytiske industri.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg