Vanlig fredløs fra Søndre Sandøy, Hvaler.

Fredløs er en slekt i nøkleblomfamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lysimachia
Beskrevet av
Carl von Linné

Dette er flerårige urter med motsatte eller kransstilte blad og store, regelmessige blomster. Det finnes cirka 200 arter i alle verdensdeler, og de største finnes på Hawaii, hvor de blir mannshøye.

I Norge vokser fire arter, og alle er gulblomstret: Vanlig fredløs (Lysimachia vulgaris) kan bli meterhøy og har oftest bladene i 3-tallige eller 4-tallige kranser. Den er vanlig nord til Trøndelag.

Gulldusk, som er vanlig også i Nord-Norge, har blomstene i tette klaser fra bladhjørnene.

Krypfredløs har runde blad og er helt krypende. Den dyrkes ofte på kirkegårder og i hager, og opptrer ellers forvillet i Norge.

Skogfredløs er også krypende. Den vokser i kystnær løvskog.

I hager dyrkes fagerfredløs, som har åpen blomsterstand med gule blomster, og hvitfredløs (Lysicmachia clethroides), som har hvite blomster i lange klaser.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

fredløs
Lysimachia
Artsdatabanken-ID
101840
GBIF-ID
3169330

Kommentarer (4)

skrev Sverre Olav Lundal

Alle fredlausane høyrer no til til i fredlausfamilien (Myrsinaceae), ikkje i nøklebånd-/nøklerosefamilien.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Sverre Olav. Takk for innspill! Er skiftet til fredlausfamilien i følge klassifiseringssystemet APGIII? Det er en del faglige disputter knyttet til familietilknytning om dagen. Botanikkteamet er opptatt av å vise riktig systematikk men samtidig også formidle den strid/uenighet/usikkerhet som måtte råde i fagmiljøene. Fint om du gi en referanse som begrunnelse for forslaget. Beste hilsen Kjell-Olav i redaksjonen.

skrev Sverre Olav Lundal

Hei! Eg kjenner diverre ikkje til det nemnte klassifiseringssystemet, og diskusjonen i fagmiljøa er eg heller ikkje oppdatert på, mi referanse er Artsdatabanken.no, som eg har rekna som ein autoritativ database. Såleis skal også skogstjerna høyra til fredlausfamilien. Kva som ligg bak skiftet frå den eine familien til den andre, hadde sjølvsagt vore interessant å få eit innblikk i. Helsing Sverre Olav Lundal

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei igjen, og takk for referanse. Vi fordeler fagansvaret i botanikkteamet nå, så da får du svar fra en botaniker om ikke lenge. Beste helsing Kjell-Olav

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg