Frasch-prosessen

Fraschprosessen benyttes for utvinning av svovel fra de store svovelforekomstene i Louisiana og Texas, USA. For utførelse, se artikkeltekst.

Av /Store norske leksikon ※.

Fraschprosessen brukes til utvinning av svovel fra de store svovelforekomstene i Louisiana og Texas i USA. Forekomstene ligger 150–500 meter under et lag av myk sand og jord som gjør det umulig å utvinne svovelet gjennom anlegg av stoller og sjakter.

Utførelse

Ved fraschprosessen føres fire konsentrisk anbrakte stålrør gjennom et 30 cm bredt borehull ned i det svovelholdige laget. Gjennom de ytterste to rørene presser man inn overhetet vanndamp med en temperatur på cirka 180 °C. Dampen smelter svovelet i nærheten av røret. Samtidig blåser man varm luft under et trykk på cirka 40 atm inn gjennom det innerste røret. Pressluften virvler smeltet svovel opp, og en emulsjon av svovel, vann og luft presses opp til overflaten gjennom det mellomste røret. Svovelet samles i 80 meter lange og 20 meter dype grøfter, hvor det størkner. Svovelet fås med en renhetsgrad på cirka 99,5 prosent. En videre rensning er derfor ikke nødvendig.

Historie

Metoden ble utviklet av den tysk-amerikanske kjemikeren Herman Frasch (1851-1914). Første gang han lyktes i å utvinne svovel etter denne metoden, var i 1894 i Louisiana.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg