Auxiner
Auxiner er plantehormoner som påvirker veksten. På bildet til venstre er lyset midtstilt, og auxinene er jevnt fordelt i stengelen. I bildet i midten og til høyre er lyskilden forskjøvet til høyre. Auxinene vil da trekke over til venstre i stengelen og stimulere vekst der. Stengelen vil da vokse mot høyre - i retning lyskilden.
Auxiner
Av /Shutterstock.

Fototropisme er vekstbevegelser hos planter som settes i gang av lys, og som retter seg mot eller vekk fra lyset. Stengler bøyer seg gjerne mot lyskilden (positiv fototropisme), mens en belyst rot i mange tilfeller vil bøye seg bort fra lyskilden (negativ fototropisme). Når stengelen krummer seg slik at den vender mot lyset, bringes bladene i en stilling som er gunstig for fotosyntese.

Faktaboks

Uttale
fototropˈisme

Fototropisme er begrenset til de delene av planten som har evne til strekningsvekst. Vekstbevegelsen foregår ved at en side av organet det gjelder vokser sterkere enn den andre siden. En positivt fototropisk stengel vokser for eksempel sterkere på skyggesiden enn på lyssiden, slik at den bøyer seg mot lyskilden.

Fototropisme hos unge havreplanter

Fototropisme er best undersøkt hos kimbladslirer (koleoptiler) hos havre som spirer i mørke (se etiolert). Effekten ble først påvist i 1880 av Charles Darwin og hans sønn Francis. For å sette den i gang, er det som regel tilstrekkelig å gi planten ensidig belysning i noen få sekunder før man setter den i mørke igjen. Krumningen vil da begynne etter 0,5–1 time.Det er vesentlig spissen av kimbladsliren som er mottagelig for lysets påvirkning, mens selve reaksjonen, det vil si krumningen, begynner noen få millimeter nedenfor spissen. Den forplanter seg etter hvert lenger ned mot grunnen.

Virkningsmekanisme

Fototropisme forklares ved at lyset påvirker fordelingen av plantehormonet auxin i koleoptilspissen. Under positiv fototropisme i koleoptilen til en havreplante samles auxin opp i koleoptilens skyggeside. Auxin fremmer lengdevekst i stengler, og når det ledes nedover koleoptilen, blir resultatet større vekst på skyggesiden enn på den belyste siden. Dermed krummer koleoptilen seg mot lyskilden.

En annen teori går ut på at veksten på den belyste siden av koleoptilen hemmes av lyset. Uansett hvilken teori som er riktig, er det klart at blått lys er den aktive delen av lysspekteret. Dette lyset absorberes av pigmenter, karotenoider og riboflavin, som finnes i koleoptilen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg