fotoluminescens

Ulike fluorescerende løsninger bestrålt med UV-lys.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Fotoluminescens er at lys blir absorbert og sendt ut igjen med lengre bølgelengde, en form for luminescens. Som fotoluminescens regnes også de tilfellene der det absorberes ultrafiolett lys og til dels også røntgenstråling, mens lyset som sendes ut ligger innen den synlige del av det elektromagnetiske spekteret. Prosessen observeres best ved ultrafiolett belysning i et ellers mørkt rom. Enkelte legemer sender da ut et meget klart lys som opphører straks (fluorescens) eller vedvarer kort tid etter at den ultrafiolette lyskilden er fjernet (fosforescens).

Faktaboks

Uttale
-sˈens
Etymologi
av foto- og luminescens

Effekten brukes blant annet i mikroskoper, til å avsløre forfalskninger og i lysrør.

Anvendelser

Bergarter

Fenomenet er blant annet kjent for en rekke krystallinske bergarter som på denne måten gir et vakkert og karakteristisk lys.

Avsløring av forfalskninger

Det lyset som sendes ut, er karakteristisk for stoffet, men ikke direkte knyttet til den fargen stoffet har ved vanlig belysning. Dette anvendes blant annet for å påvise forfalskninger for eksempel av underskrifter som er endret med en annen blekktype med samme farge som den opprinnelige, ved kopier av frimerker, kunstverk og så videre. Man kan også påvise forurensninger i eller tilsetninger til matvarer på samme måte.

Fluorescensmikroskop

I fluorescensmikroskopet gjøres fotoluminescerende stoffer lysende ved ultrafiolett bestråling og sees da tydelig mot en ikke-luminescerende, mørk bakgrunn.

Vaskemidler

I vaske- og blekemidler anvendes av og til tilsetninger av fotoluminescerende stoffer som legger seg på tøyfibrene og gir et overdrevet inntrykk av hvithet eller renhet, idet stoffet ikke bare reflekterer det synlige lyset som treffer det, men også omsetter ultrafiolett lys til synlig lys.

Lysrør

I lysrør sendes det i utladningsprosessen vesentlig ut ultrafiolett stråling. Ved fotoluminescens omsettes det til synlig lys i lysstoffet på rørets vegger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg