Fosforoksider er et samlebegrep for kjemiske forbindelser som består utelukkende av fosfor og oksygen.

Fosfor(III)trioksid

Fosfor(III)trioksid, som har kjemisk formel P2O3, (P4O6), er et fast, hvitt, voksmykt, meget giftig stoff. Det har smeltepunkt på 23,5 °C. Både i fast, smeltet og løst form og i damptilstand svarer molekylmassen til den dobbelte formelen P4O6. Det dannes når hvitt fosfor brenner i luft ved lav temperatur og begrenset lufttilførsel, ofte i blanding med fosforpentoksid.

Ved 70 °C antennes trioksidet i luft og brenner til fosforpentoksid: P4O6 + 2O2 = P4O10. Denne reaksjonen med oksygen foregår langsomt allerede ved alminnelig temperatur, og er årsaken til at hvitt fosfor lyser i mørke. Fosfortrioksid reagerer langsomt med kaldt vann under dannelse av fosfonsyre (fosforsyrling): P4O6+ 6H2O = 4H3PO3.

Fosfor(V)pentoksid

Fosfor(V)pentoksid, P2O5 (P4O10), er et hvitt, snølignende, luktfritt og meget hygroskopisk fast stoff som sublimerer ved oppvarming til 360 °C. Det er det mest bestandige av fosforoksidene. Det dannes under meget stor varmeutvikling ved forbrenning av fosfor eller fosforforbindelser under tilstrekkelig lufttilførsel.

Teknisk fremstilles oksidet ved forbrenning av hvitt fosfor i jerntromler under rikelig tilgang på luft: P4 + 5O2 = P4O10. Fosforpentoksid foreligger i tre polymorfe former. Både i fast tilstand og i damptilstand består pentoksidet av P4O10-molekyler.

Den vanlige modifikasjonen absorberer fuktighet med stor hastighet under dannelse av meta-, pyro- og ortofosforsyrer (se fosforsyre). Den løses i vann med fresende lyd under dannelse av ortofosforsyre: P4O10 + 6H2O = 4H3PO4. Pentoksidet er derfor denne fosforsyrens anhydrid. På grunn av sin sterke vanntiltrekkende evne anvendes fosforpentoksid til tørring av gasser og væsker og til å avspalte vann fra kjemiske forbindelser. Det er et av de kraftigste kjemiske tørremidler vi har. Luft som er tørret med fosforpentoksid, inneholder bare 1 mg vann i 40 000 l. Størst anvendelse har fosforpentoksid til fremstilling av fosforsyre og fosfater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg