Fosforhydrider er kjemiske forbindelser mellom fosfor og hydrogen. De kalles også fosfaner, med unntak av fosfortrihydrid, med kjemisk formel PH3, som kalles fosfin. Organiske derivater av denne forbindelsen, for eksempel (CH3)3P, trimetylfosfin, og (C6H5)3P, trifenylfosfin, kalles med en fellesbetegnelse for fosfiner.

Fosfin

Fosfin, fosfor(III)hydrid, PH3, en fargeløs, meget giftig gass (kokepunkt −87,8 °C) med en ubehagelig, hvitløklignende lukt som er merkbar ved en konsentrasjon på 2 ml gass per m3 luft (2 ppm).

Kjemiske egenskaper

Ren fosfin er stabil ved romtemperatur, men brenner i luft ved ca. 150 °C. Uren fosfin som inneholder difosfin, P2H4, er selvantennelig ved romtemperatur. Den har utpreget reduserende egenskaper og er en svak base. Fosfin kan utvikles i vann og myrer under anaerobe betingelser. Med hydrogenhalogenider HCl, HBr, HI og HF dannes fosfoniumsalter, for eksempel fosfoniumjodid, PH4I. Teknisk acetylen lukter av fosfin fordi kalsiumkarbidet som brukes, inneholder spor av kalsiumfosfid, Ca3P2, som med vann gir fosfin. Denne reaksjonen kan beskrives med følgende reaksjonsligning:

Ca3P2 + 6H2O = 3Ca(OH)2 + 2PH3

Fremstilling

Fosfin fremstilles industrielt ved disproporsjonering av hvitt fosfor i base. Teknisk fremstilles fosfin ved reaksjon mellom sterke, varme baser og hvitt fosfor. Fosfin forekommer i handelen fylt på stålbeholdere.

Bruk

Fosfin er utgangsstoff ved mange organiske synteser i forbindelse med impregneringsmidler for beskyttelse mot brann, bensintilsetninger, insekticider, katalysatorer og mer. Fosfin er blitt brukt til gassing av korn- og andre forrådslagre for å beskytte mot mus og andre skadedyr og som fosforgjødsel i veksthusforsøk med reddik, hvete og lignende.

Giftighet

Den maksimale ufarlige arbeidsplasskonsentrasjon av fosfin i atmosfæren ved 8 timers arbeidstid oppgis til 0,15 ppm. Ved en times opphold i fosfinholdig luft er toleransekonsentrasjonen 50–100 ppm. Den øyeblikkelig dødelige konsentrasjon er 400 ppm.

Difosfan og polyfosfan

Difosfan, P2H4, er en fargeløs, vannklar væske (kokepunkt 56 °C), som lett lar seg skille fra fosfin ved kondensasjon. Difosfan er selvantennelig i luft. Polyfosfanene er fargeløse til gulfargede, flytende eller faste stoffer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg