Fortynning er i kjemi å redusere konsentrasjonen av et stoff i en løsning ved å tilsette mer løsemiddel. Løsemiddelet er som oftest en væske, men kan også være en gass.

Faktaboks

Uttale
fortˈynning

Mengden av løst stoff er naturligvis den samme før og etter fortynningen, men konsentrasjonen av stoffet er redusert.

Beregninger

Mengdeforholdet kan angis som masseprosent, volumprosent eller i mol/L (stoffmengde per liter løsning). Enheten mol/L forkortes ofte til M som står for molar.

For masseprosent gjelder ligningen aA = bB

Her er prosentinnholdet a før fortynning multiplisert med massen før fortynning A. Dette er lik prosentinnholdet b etter fortynning multiplisert med massen B etter fortynning.

100 gram løsning inneholder derfor a gram stoff. Skal prosentinnholdet i løsningen etter fortynningen være b, vil det si at løsningen må fortynnes med x gram av løsemiddelet slik at ligningen:

aA = b(A+x) blir oppfylt.

Ønsker man å lage en løsning B med konsentrasjon b masseprosent av en løsning A med konsentrasjonen a masseprosent og en løsning C med konsentrasjonen c masseprosent, gjelder ligningen:

aA + cX = b(A +x).

Tilsvarende ligninger gjelder mellom molaritet, det vil si antall mol per liter (m), og volum (V):

m1·V1 = m2·V2.

Eksempel

Hvor mye vann (x) må 700 g 90 masseprosent alkohol tilsettes for å bli en løsning på 40 masseprosent?

Da er a = 90, A = 700 g og b = 40.

x = 0,90· 700 = 0,40(700 + x)

Det må altså tilsettes 875 gram vann.

Er løsningenes konsentrasjoner gitt i volumprosent, gir beregningene opplysning om de volumdeler av løsningene som skal blandes for å gi den ønskede volumprosent. På grunn av volumforandringer som ofte finner sted ved blandingen, er slike beregninger bare tilnærmet riktige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg