Ekklesia i Athen møttes på den såkalte Pnyx-høyden.
.

En folkeforsamling var i oldtidens bystater et møte av voksne, mannlige borgere som kom sammen, for å fatte beslutninger om krig, fred, lover og dekreter. Det var også her valg til embeter og råd foregikk, og folkeforsamlingene kunne også fungere som domstoler.

Faktaboks

Også kjent som

ekklesia, comitia

Det var store variasjoner i hvem som fikk delta, hvem som hadde rett til å legge frem forslag og tale under debattene, og om noen politiske institusjoner eller embeter kunne overprøve (nedlegge veto) mot vedtakene i folkeforsamlingen.

Den greske folkeforsamlingen ble kalt ekklesia, og den romerske ble kalt comitia. I den greske ekklesia ble sakene både debattert og avgjort på samme møte. I den romerske comitia foregikk det ingen debatt, kun avstemning. Den politiske debatten i Roma og romerske byer foregikk i forkant på uformelle debattmøter, kalt contio. Her var det kun eliten som debatterte, med folket som tilhørere.

Folkeforsamlingen i Athen var i demokratiets tid statens sentrale organ, hvor alle mannlige, voksne borgere deltok i å avgjøre stort og smått opptil førti ganger i året. Folkeforsamlingen i det oligarkiske Sparta hadde en langt mer beskjeden rolle, og her var det også et ganske høyt formuekrav for å beholde fulle borgerrettigheter. I tillegg kunne rådet i Sparta, kalt gerusiet, nedlegge veto mot enkeltvedtak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg