Fleksografi er en høytrykksmetode der det blir trykket fra elastiske trykkformer av gummi eller polymer, som regel i rotasjon. Fleksometoden blir mye brukt til trykking på emballasje av papir, kartong, metall og plast. Metoden er en videreutvikling av anilintrykk.

Faktaboks

Uttale
fleksografˈi
Etymologi
av latin flektere, ‘bøye’ og gresk ‘skrive’
Også kjent som

flexotrykk

Trykkfargene er tyntflytende og kan for eksempel være vannbaserte eller anilinbaserte. Trykkfargen flyter ut på en rastrert fargevalse, og en rakel eller kniv skraper av overflødig trykkfarge slik at kun et jevnt og akkurat tilstrekkelig fargesjikt blir igjen. Andre trykkmetoder krever et fargeverk med mange valser for å arbeide ut fargen til et jevnt og korrekt sjikt. Fargesjiktet overføres til trykkformen ved at fargevalse og trykkform roterer mot hverandre. Trykket overføres ved at trykkmediet, for eksempel papir, presses mot trykkformen ved hjelp av en roterende mottrykkssylinder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg