Fjesing er en fiskeart i fjesingfamilien. Den er særlig kjent for å kunne avgi giftige stikk fra pigger på finnene.

Fjesing
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Fjesing er en fiskeart i fjesingfamilien. Den er særlig kjent for å kunne avgi giftige stikk fra pigger på finnene.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt, egentlig ‘den stripete, piggete’
Vitenskapelig navn
Trachinus draco
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Fjesingen kan bli opptil 41 centimeter lang, har en sammentrykt kropp med karakteristiske flekker og striper i gulbrunt, blått eller grønt. Forreste ryggfinne har seks til syv stive pigger, andre ryggfinne og gattfinnen er lang med bløte stråler.

Levevis

Fjesingen er en bunnfisk som om dagen ligger nedgravd i sanden og som jager nær bunnen eller i de frie vannmasser om natten. Den lever av ulike små krepsdyr, mangebørstemark, småfisk og liknende.

Fjesingen gyter mellom juni og august, og de små eggene er pelagiske. Om høsten trekker fjesingen ut på dypere vann.

Den finnes langs kysten fra Trondheimsfjorden til Middelhavet og Nord-Afrika, men mangler i Østersjøen. Kan brukes som matfisk.

Det er ikke noe målrettet fiske etter fjesing, så det finnes lite informasjon om hvordan det står til med bestanden i Norge. Det antas at bestanden er stabil.

Fjesingforgiftning

I forreste ryggfinne og på gjellelokkene finnes pigger som står i forbindelse med giftkjertler. Hvis giften ved stikk kommer gjennom huden, utløses en intens smerte, hevelse omkring såret og uvelhetsfølelse.

I sjeldne tilfeller med mange og dype stikk kan personen få generelle forgiftningssymptomer med åndedrettsbesvær, kramper og skade av blodceller, og det kan i verste fall ende med dødsfall.

Behandling

Giften inaktiveres og spaltes av varme, noe som gir mulighet for effektiv behandling. Giftinformasjonssentralen anbefaler at den skadede kroppsdelen så fort som mulig stikkes ned i så varmt vann som en kan tåle (40–45 °C), eventuelt kan en ha varmt vann på en tykk klut, med stadig påfyll av varmt vann, kaffe eller te fra termos, men man må passe på så en ikke blir skåldet.

Bedringen kan komme meget raskt, og symptomene kan forsvinne i løpet av 30–45 minutter. Uten denne behandlingen kan smertene vare opptil ett døgn og hevelsen i flere dager. Varer symptomene lenge, må det vurderes om det er kommet infeksjon som bør behandles med antibiotika. Behandling med kortisonpreparater kan dempe symptomene noe.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

fjesing
Trachinus draco
Artsdatabanken-ID
43115
GBIF-ID
2386475

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg