Papaver radicatum ssp. laestadianum

Papaver radicatum ssp. laestadianum, fjellvalmue. Foto fra: Pältsaa, Sverige

Fjellvalmue er en flerårig urt i valmuefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Papaver radicatum
Vitenskapelig navn
Papaver radicatum subsp. radicatum
Rødlistestatus i Norge
EN – Sterkt truet

Den blir 10–25 centimeter høy og har gule blomster og lodne, flikede blad i rosett.

Fjellvalmue er delt opp i mange underarter som vokser rundt Nord-Atlanteren. Det er stor variasjon i de norske fjellvalmuene, men variasjonen kan oppfanges i to underarter, med utbredelse fra Sogn til Finnmark.

Fjellvalmuene er fredet i Norge. De er blant de sjeldneste plantene i landet, men det er få plantearter som har blitt beskrevet og diskutert så mye som dem. Noen mener at de forskjellige underartene overlevde siste istidnunataker, som er fjelltopper som stakk opp over isen, og at de derfor har utviklet seg ulikt. Andre mener at evolusjonen går så raskt at differensiering i ulike underarter grunnet isolasjon kan ha skjedd i etterkant av innvandring etter istiden. Man kan derfor ikke med sikkerhet si at fjellvalmuene styrker teorien om eventuelle isfrie områder under siste istid.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

fjellvalmue
Papaver radicatum subsp. radicatum
Tidligere vitenskapelig navn
Papaver relictum islandicum (A.Löve) A.Löve, Papaver nordhagenianum islandicum Á.Löve, Papaver nordhagenianum islandicum (A.Löve) A.Löve, Papaver radicatum typicum C.E.Lundstr.
Artsdatabanken-ID
103066
GBIF-ID
7226671

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg