Fiskemel, fôr for bl.a. svin, fjærfe, pelsdyr og oppdrettsfisk, spesielt verdifullt på grunn av sitt høye innhold av protein (60–75 %), fordøyelige kalsiumfosfater og andre mineralstoffer. Fiskemel ble tidligere fremstilt av lufttørkede fiskehoder og -rygger, nå blir det aller meste fremstilt ved maskinell tørking av ferske fiskehoder, rygger, avfall og overskuddsfisk. Fremstilling av fiskemel til menneskeføde, hvor det stilles særlige kvalitetskrav til råstoffet og produksjonsutstyret, ble praktisert i Norge under andre verdenskrig. Senere har det funnet sted en mindre produksjon som i det vesentlige er stilt til disposisjon som matvarehjelp i katastrofeområder.

Forsøk i 1980-årene i enkelte land med ordinær kommersiell markedsføring av fiskemel til menneskeføde har vært lite vellykkede. Imidlertid arbeides det aktivt med produktutvikling for at melet kan brukes direkte til menneskeføde. Fiskemel i tablettform er i bruk på enkelte europeiske markeder, men i et begrenset omfang. Produksjonen av fiskemel i Norge var 256 000 tonn i 2001, mens den totale verdensproduksjonen ligger på 6–7 mill. tonn.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg