Fingerdyr
I motsetning til andre halvaper har fingerdyret skarpe, klolignende negler på fingrer og tær unntatt stortåa, som har en bred negl.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
utbredelse av fingerdyr
Utbredelse av fingerdyr (Daubentonia madagascariensis). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av fingerdyr

Fingerdyr er en halvapeart i fingerdyrfamilien (Daubentoniidae) og familiens eneste art. Den er omtrent så stor som en katt. Det voksne dyret har bare to fortenner i hver kjeve, de er meiselformet, har åpen rot og vokser ut etter hvert som de slites ned. Fingerdyret minner derved noe om gnagerne. I motsetning til de andre halvapene har fingerdyret skarpe, klolignende negler på fingrer og tær unntatt stortåa, som har en bred negl. Fingrene er lange, særlig langfingeren. Ørene er store og nakne, halen lang og busket.

Faktaboks

Også kjent som
aye-aye
Vitenskapelig navn
Daubentonia madagascariensis
Beskrevet av
(Gmelin, 1788)
Global rødlistestatus
EN – Sterkt truet

Fingerdyret holder til i bambusskogene på Madagaskar, der det lever av insekter, larver og margen i sukker- og bambusrør. Det gnager en åpning med de skarpe fortennene, og trekker så byttet frem med langfingeren. Langfingeren brukes også til å banke på tregrener. Av bankelyden kan dyret høre om det er insektganger i grenene.

Fingerdyret er nattaktivt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

fingerdyr
Daubentonia madagascariensis
GBIF-ID
5219587

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg