Et filter i fotografisk betydning er en tynn, gjennomsiktig og farget plate av optisk glass eller gelatin og benyttes for å avstemme hvilket strålespektrum som får virke på filmen eller bildebrikken. Filteret plasseres vanligvis foran enten objektivet eller lyskilden, mens spesialobjektiver kan ha spesielle filterfatninger bakerst fordi det ikke er mulig å plassere et filter foran (fisheyeobjektiv) eller en spalte i objektivet fordi filterdiameteren foran er så stor at filteret blir uforholdsmessig dyrt (teleobjektiv). Digitale kameraer og bildebehandlingsprogrammer har i mange sammenhenger overflødiggjort for filterbruk, mens det fortsatt er aktuelt innenfor analog fotografering.

Faktaboks

Etymologi
av latin ‘silduk’

Svart/hvitt-fotografering

Ved vanlig fotografering i svart/hvitt anvendes fargefiltre for å fremheve eller dempe bestemte partier i motivet, da et slikt filter slipper igjennom lys med samme farge som filteret og stenger komplementærfargen ute. Et gulfilter vil således kunne benyttes til å få en bedre gjengivelse av en himmel med skyer. På tilsvarende måte kan et filter brukes til å skille mellom fargetoner som ellers ville virke like lyse.

Fargefotografering

Ved fargefotografering benyttes ofte UV-filter eller disfilter som utestenger ultrafiolett stråling og litt av det blå lyset. Iblant anvendes fargekorreksjonsfilter (CC-filter) for å harmonisere lyskildens fargetemperatur med filmens. Konversjonsfilter tas i bruk når det av praktiske grunner er hensiktsmessig å benytte en dagslysfargefilm i kunstlys eller omvendt. Polarisasjonsfilter anvendes både ved farge- og svart/hvitt-fotografering, og fjerner reflekser fra blanke, ikke-metalliske overflater, samt gjør himmelen mørkere. Gråfilter (ND) brukes til å forlenge eksponeringstiden eller å gi større blenderåpning.

Eksponering

De fleste filtre stenger ute såpass meget av det opprinnelige spektrum at eksponeringen må forlenges. Et mål på denne økningen er filterfaktoren. Korrekt eksponering oppnås hvis man multipliserer den lukkerhastigheten lysmåleren angir (uten filter foran målecellen), filterfaktoren. Ved bruk av kameraer med lysmåling gjennom objektivet vil man få tilnærmet korrekte resultater ved å måle gjennom filteret, forutsatt at lysmålercellen er av silisium- eller galliumarsenid-typen. CdS-(kadmiumsulfid-)celler vil gi undereksponering med gule, oransje og røde filtre.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg