Feiltoleranse er en egenskap ved datasystemer som minsker sannsynligheten for at svikt i maskin- eller programvare skal føre til driftsstans eller tap av data.

Etter som datasystemer spiller større rolle for bedrifter og organisasjoner, er feiltoleranse en stadig viktigere egenskap. Det grunnleggende prinsippet er å sikre at systemer aldri er avhengig av ett bestemt delsystem alltid virker; dette kalles på engelsk «no single point of failure».

Lagringssystemer settes sammen av mange fysiske disker, slik organisert at om én disk feiler, kan den fjernes og erstattes av en ny uten at data går tapt. En tjeneste kan også fordeles på en klynge av servere, slik at om en server svikter, er de andre i stand til å opprettholde tjenestenivået. Kritiske systemer kan «speiles» over store avstander, slik at en katastrofe ett sted – brann, jordskjelv, terrorangrep – ikke fører til stans. Dersom strømnettet skulle svikte, har man ordninger for å sikre systemene den tiden det tar å få i gang nødaggregater (avbruddsfri strømforsyning). Feiltoleranse innebærer også at løpende vedlikehold og oppgradering kan utføres trinnvis uten at det er nødvendig å stanse kritiske tjenester.

Behovet for feiltoleranse i et datasystem avhenger av i hvilken grad systemet er driftskritisk for den virksomheten det betjener.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg