Maori anetavle fra New Zealand
Etnologisk museum, Universitetet i Tübingen.
Maori anetavle fra New Zealand
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Fedrekult er en betegnelse på en kult der man tilber eller ærer sine avdøde forfedre eller deres ånder. Forestillingen går ut på at man, på ulike måter, kan oppnå kontakt med forfedrene gjennom offer, orakler eller medier eller gjennom bønn. Praksisen er basert på en forestilling om at de døde fremdeles står i en form for kontakt med de levende og kan påvirke deres hverdag.

Fedrekult finnes særlig i samfunn der de eldste er gjenstand for spesielt stor respekt som forvaltere av tradisjoner og felles visdom. Skikkelsene man tilber kan være personer som levde i en fjern fortid, men kan i mange tilfeller også være en mytisk, og ikke nødvendigvis historisk person.

Ofringer og symboler

De avdøde forfedrene, eller i sjeldne tilfeller mødrene, kan, i ulike kulturer, tenkes å være enten velvillige eller farlige, og holdningen til dem kan være preget av kjærlighet eller frykt. I begge tilfeller er det viktig å blidgjøre dem, og offergaver står gjerne sentralt i kulten. Det kan dreie seg om ofring av mat og drikke, klær, eller røkelse. Ofringen kunne ta form av brennoffer, tidligere sannsynligvis også av mennesker. Ofrene kunne utføres som fellesritualer, eller som private ritualer i hjemmene.

I tradisjonelle kulturer kan fedrene og deres ånder være symbolisert på ulike måter, for eksempel gjennom billedstøtter (i Polynesia og Afrika), tretavler der deres navn er skrevet (i Kina og Japan), hodeskaller (på Ny-Guinea) eller dyr. I moderne kulturer kan et folks, en gruppes eller families avdøde forfedre (og formødre) også representeres gjennom statuer, malerier, fotografier og film.

Utbredelse

anekultus (anefigurer)

Anekultus. Anefigurer, kvinne og mann, fra mum-stammen i Kamerun.

Av /KF-arkiv ※.

Fedrekult finnes i svært mange ulike kulturer og på mange kontinenter, fra gamle kulturer som den egyptiske, romerske eller germanske, østlige kulturer som kinesisk konfutsianisme og japansk religion (shinto), til øyene i Stillehavet og ulike afrikanske kulturer. Men fedrekult var også utbredt innenfor den amerikanske urbefolkings ulike kulturer og moderne afroamerikanske kulturer (voodoo). Også katolisismens helgenkult kan sies å være en form for fedrekult. Det samme kan den moderne skikken med å legge blomster og tenne lys på de avdøde slektninger eller kjente personers graver på spesielle dager.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg