Farmasi er læren om legemidlenes fremstilling og om deres fysiske, kjemiske og biologiske egenskaper. Det omfatter farmakognosi, farmakologi, farmasøytisk kjemi, mikrobiologi og galenisk farmasi. Farmasi bygger på naturvitenskaper som kjemi, fysikk, matematikk og botanikk. Farmasi kaller man også det yrket som beskjeftiger seg med fremstilling og utlevering av legemidler.

Faktaboks

Uttale
farmasˈi
Etymologi
av gresk farmakon, ‘legemiddel.

Universitetsstudiet fører frem til farmasøytisk embetseksamen, candidatus pharmaciae (cand.pharm.). Farmasistudiet kvalifiserer for arbeid innen produksjon, salg, informasjon og kontrollvirksomhet i legemiddelsektoren.

Farmasøytisk betegner det som har med farmasi å gjøre.

Historikk

I de tidligste tider ble behandlingen av syke og forsyningen med legemidler utført av én og samme person. Således behandlet prestene i Egypt for 5000 år siden syke på samme tid som de samlet og laget «medisin» til dem. Det samme var tilfellet i Hellas og Roma i begynnelsen av vår tidsregning. Fra denne tiden begynte farmasi og medisin å utvikle seg til to selvstendige yrker. På 800-tallet ble det opprettet apotek i Arabia, senere også i Europa. Atskillelsen av de to yrker fant sted 1233, da Fredrik 2 av Sicilia sendte ut et dekret om ordningen av apotekvesenet. Flere av påbudene som dekretet inneholdt, danner grunnlaget for den moderne apoteklovgivning.

Fra rundt år 1500 evt og utover førte studiet av de virksomme forbindelsene i drogene til en stadig økende interesse for og utvikling av kjemien. Like til omtrent 1900 laget apotekene selv de kjemikalier de behøvde og deltok ellers aktivt i kjemiens utvikling. På siste halvdel av 1800-tallet gikk fremstillingen av medisinske renkjemikalier over til fabrikkene. Siden 1900 har legemiddelfabrikasjonen utviklet seg til storindustri.

Farmasøytisk industri

Farmasøytisk industri oppdager, utvikler, produserer og markedsfører legemidler til bruk som medisin for pasienter med formål om å kurere og hindre sykdommer eller mildne symptomer. De største legemiddelselskapene er GlaxoSmithKline, Pfizer, Abbott Laboratories og Eli Lilly.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor Stian Holte

Kategorien "Legemidler" har tre kategoriar: "Farmakologi" - "Farmasi" og "Rusmidler". Er det naudsynt å ha begge kategoriane "Farmasi" og "Farmakologi", og er i tilfelle grunnlaget for å skille mellom dei?

svarte Georg Kjøll

Hei Tor Stian. Farmasi og farmakologi er to forskjellige fagområder også utenfor leksikonet, så derfor behandler vi det som separate grener også her. Selv om det er overlapp mellom de to, kan man helt grovt si at farmasi seg om fremstilling av legemidler, mens i farmakologi er man mest opptatt av hvordan legemidlene virker i kroppen (og hvordan kroppen behandler legemidlene). Imidlertid har vi ikke fått ryddet opp i innholdet i våre to fagområder ennå, slik at det er mye som ligger i feil kategori, blant annet denne artikkelen. Men det står på programmet, og når vi er ferdig med prosessen håper vi at skillet mellom farmasi og farmakologi skal framstå som litt mer naturlig også hos oss. Alt godt fra Georg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg