Fargeskiftning (før)

Fargeskiftning hos blekksprut (Sepia officinalis) før (til venstre) og etter (til høyre). I huden sitter pigmentceller med ulik farge (fargelegemer) som åpnes og lukkes ved hjelp av tilhørende muskler. Dette styres av det sentrale nervesystemet, og skiftningen i farge kan derfor skje svært raskt. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Fargeskiftning (etter)

Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Fargeskiftning
Fargeskiftning

Fargeskiftning betegner en endring i pigmentets fordeling i huden (fysiologisk fargeskifte) eller endringer i mengden av pigment (morfologisk fargeskifte) hos mange dyr.

Fysiologisk fargeskifte skjer raskt ved en konsentrasjon eller spredning av pigmentene, hvor lyset er den viktigste årsaksfaktoren. Lyset registreres av øynene, som videre fører til et fargeskifte og som hos for eksempel flyndrene gjør at de kan endre farge eller mønster etter hvordan omgivelsene ser ut. Andre eksempler på fysiologisk fargeskifte finnes hos blekkspruter og kameleoner.

Morfologisk fargeskifte finner vi blant annet hos flere insekter som i løpet av sin utvikling skifter farge. En blanding av begge er årsaken til stingsildhannens praktfulle gytedrakt. Skifte mellom hvit vinterdrakt og mørkere sommerdrakt, som hos enkelte fugler og pattedyr, skyldes et skifte av fjær og hår. Jfr. beskyttelseslikhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg