Familieetablering er retten til å etablere familieliv i et land. Denne retten er beskyttet av Den europeiske menneskerettighetskonvensjon artikkel 8. Utlendingsloven skal anvendes i samsvar med denne menneskerettigheten. Norske og nordiske statsborgere og utlendinger som bor i Norge med oppholdstillatelse uten begrensninger, har derfor eksempelvis rett til å etablere familie i Norge med utlendinger forutsatt at de kan forsørge vedkommende.

Man kan også få kortvarig oppholdstillatelse for å inngå ekteskap i Norge etter reglene i utlendingsloven § 48. En slik oppholdstillatelse gis for maksimalt seks måneder. Det er et vilkår at begge parter er over 24 år.

Krav

Det er et vilkår for disse tillatelsene at ekteskapet ikke er inngått med det hovedsakelige formål å etablere et grunnlag for opphold for søkeren (omgåelsesekteskap).

Utlendingslovens kapittel om familieinnvandring inneholder mange krav og unntak som skal hindre misbruk av ordningen og redusere risiko for tvangsekteskap. Mange av kravene gjelder det familiemedlemmet som allerede bor i Norge, og som man søker familiegjenforening med. Denne personen kalles "referanseperson" i utlendingsloven.

Referansepersonen må som hovedregel oppfylle krav om bolig og inntekt. Man må oppfylle krav om tidligere inntekt i løpet av siste ligningsår før søknaden fremsettes, som må være høyere enn 88 prosent av en årsinntekt tilsvarende lønnstrinn 19 i Statens lønnsregulativ. I 2020 tilsvarte dette 273 648 kr. Personens fremtidige inntekt må som hovedregel også være minst like høy. Dette er nærmere regulert i utlendingsforskriften §§ 10-8 og 10-9.

Dersom referansepersonen er flyktning eller har permanent oppholdstillatelse, er det en hovedregel at denne har arbeidet eller studert i Norge i fire år. Når det søkes om familiegjenforening på bakgrunn av samboerskap eller ekteskap, og ingen av partene er norske statsborgere, er hovedregelen at begge må være fylt 24 år. Dette er for å minske risikoen for at unge personer presses til å gifte seg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg