Symphytum asperum

Fôrvalurt i en ganske lys utgave. Maren Mølle, Mariager, Jylland, Danmark

Fôrvalurt er en flerårig urt i rubladfamilien som ikke er en opprinnelig del av norsk flora, men som har vært dyrka med ulike hensikter over lang tid. Plantene blir en meter høye eller mer og har store, breie blader og klokkeforma, blå blomster.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Symphytum asperum
Beskrevet av
Ivan Ivanovich Lepechin
Fremmedartstatus i Norge
HI – Høy risiko

Fôrvalurt har hatt en kraftig økning i utbredelse i Norge de seinere tiåra og finnes nå i alle fylker. Risikovurderinga i Fremmedartslista 2018 er «høy risiko – HI».

Utseende

Symphytum asperum

Fôrvalurt kan danne svært tette og høye bestander. Maren Mølle, Mariager, Jylland, Danmark

Plantene blir mellom 50 og 200 centimeter høye. Stenglene og blader har svært stive hår. I motsetning til valurt har ikke fôrvalurt breie vingekanter som går ut på bladstilkene. Bladene er ovale med avrunda, nesten hjerteforma nedre del. Blomstene er klokkeforma med griffel som stikker ut av krona. Blomsterfargen er blå, men unge blomster kan være rosa. Lysere til rent hvite blomster forekommer også. Det sammenvokste begeret er delt i fem korte, eggforma fliker. Fruktene er delt i fire matte, rynkete smånøtter.

Utbredelse

Fôrvalurt finnes i Norge på sterkt kulturpåvirka mark; gamle enger og gressmark, åkerkanter, veikanter og annen skrotemark. Fôrvalurt kan danne tette bestander og kan på noen steder fortrenge opprinnelige arter.

Arten hadde trolig sin opprinnelige utbredelse fra nordøstre Tyrkia til nordvestre og nordlige Iran. På grunn av dyrking til forskjellig bruk finnes arten nå også i Nord-Amerika og store deler av Europa.

Fôrvalurt har vært dyrka til dyrefôr i Norge fra tidlig 1800-tall. Etter at denne bruken stort sett er slutt, har arten fått et svært oppsving i dyrking som prydplante i hager i seinere tid. Fôrvalurt er funnet forvilla i alle fylker, men langt de fleste funnene er fra lavlandet i Sørøst-Norge. Flest funn ellers er i kyst og fjordstrøk til Trondheimsfjorden, men det er ikke mange funn på Vestlandet mellom Bergen og Stad. Lenger nord er det flest funn nord i Nordland og i Troms. Arten vurderes i Fremmedartslista 2018 til kategori «Høy risiko – HI» på grunn av kraftig spredningspotensialet selv om den økologiske effekten vurderes som moderat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

fôrvalurt
Symphytum asperum
Tidligere vitenskapelig navn
Symphytum asperrimum auct. non Donn ex Sims
Artsdatabanken-ID
101057
GBIF-ID
2926066

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg