Evaporitter, avsetningsbergarter dannet ved inndamping av sjøvann eller avløpsløse innsjøer (Dødehavet, Kara Bogas-bukta i Kaspiske hav). De viktigste evaporitter er steinsalt (halitt), kalisalter, gips og anhydritt.

Faktaboks

Uttale
evaporˈitter

De første mineralene som begynner å felles ved fordampning av sjøvann er karbonater som kalsitt. Ved videre fordampning får en avsetning av gips og til slutt avsetning av salter og sulfater som halitt, anhydritt, sylvin osv. Det er påvist over 70 forskjellige mineraler i evaporittiske avsetninger, men kun noen få regnes som bergartsdannende.

De fleste evaporitter er dannet i avsnørte havområder i tider med tørt og varmt klima, vanlig i enkelte avleiringer fra perm. De kan også dannes i dyphavet, spesielt i forbindelse med platebevegelser (se platetektonikk). Evaporittenes spesielle egenskaper (tette, plastiske og lette) gjør at de kan danne diapirer (saltdomer). Dette har stor betydning for dannelsen av gass- og oljefelter, ikke minst i Nordsjøen.

Evaporitter er en viktig kilde for salt og i nyere tid grunnstoffet litium (Li).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg