Eurogruppen er en gruppe innen EU som består av representanter for de EU-landene som har euro som valuta (også kalt eurosonen). Medlemsland er Belgia, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kypros, Latvia, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Tyskland og Østerrike.

Eurogruppen startet i 1998 som et uformelt samtaleforum, men har etter hvert fått stor betydning både politisk og økonomisk. I Lisboa-traktaten (2009, Art. 137 og Protokoll nr. 14) ble eurogruppen formalisert som en del av EUs institusjoner.

De ordinære deltakerne er finansministrene fra medlemslandene. Gruppen samordner medlemmenes standpunkter i alle euro-relevante saker og møtes alltid dagen før finansministrene i hele EU (ECOFIN) møtes. Møtene er lukket for utenforstående, også for øvrige EU-lands finansministre. Lisboa-traktaten sier blant annet at gruppen møtes uformelt og at EU-kommisjonen deltar i møtene.

Eurogruppen har en president som velges av gruppen for en periode på to og et halvt år. Jean-Claude Juncker fra Luxembourg var eurogruppens første president (2005–2013), fulgt av Jeroen Dijsselbloem fra Nederland (2013–2018). Siden 2018 har Mário Centeno fra Portugal vært president, og har varslet at han ikke stiller til gjenvalg.

Under eurokrisen i 2011 hadde gruppen et første møte på stats- eller regjeringssjefsnivå, der de ble enige om for fremtiden å møtes på dette nivået – «eurotoppmøter» – minst to ganger per år. De ordinære møtene på finansministernivå holdes atskillig oftere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg