'Etiolert' sies om en plante som har utviklet seg i mørke. Etiolerte planter kjennetegnes av at de er bleke i fargen, har hvitaktige stengler og gule blad, fordi det ikke dannes klorofyll i mørke. På grunn av dette har slike planter kort levetid. Foruten blek farge får de etiolerte plantedelene ofte annen form. Stenglene blir lange og tynne og bladene små og ofte skjellaktige, for eksempel hos poteter som skyter i kjelleren. Hos mange enfrøbladete planter, for eksempel gress og løk, forlenges især bladplaten og bladsliren. Plantedelene blir vanligvis bløtere når de utvikles i mørke (for eksempel stangselleri og asparges), fordi celleveggene blir tynne og cellene mer vannrike.

Faktaboks

Uttale
etiolˈert
Etymologi
av fransk ‘gjøre bleksottig’

Lysets betydning for plantevekst

Etioleringen i mørke viser at plantenes morfologiske og anatomiske utvikling påvirkes sterkt av lyset. Lys virker blant annet hemmende på cellestrekningen. Kortbølget rødt lys hemmer strekningsveksten hos stengler, mens langbølget rødt lys, såkalt mørkerødt, fører til etiolert vekst (som mørke). Vanlig hvitt lys inneholder tilstrekkelig kortbølget rødt lys til at det hemmer strekningsveksten. Det er nok at en plante får noen få minutter med svakt lys (hvitt eller kortbølget rødt) hver dag for å unngå etiolering. Planten er imidlertid fremdeles blek og må ha flere timer med godt lys hver dag for å få normal vekst og farge.

Rødt og mørkerødt lys virker på planten ved at lyset absorberes av pigmentet fytokrom. Dette er mest typisk ved svakt lys. Med høyere lysintensitet vil blått lys, men også mørkerødt lys, ha en hemmende effekt på strekningsveksten og slikt lys hindrer da etiolering av stengler.

Etiolering har ofte økologisk betydning. Når for eksempel et frø spirer i mørket nede i jorden, får planten først en rask vekst slik at den hurtig når opp i lyset, hvor den vokser langsommere, danner klorofyll og kan assimilere karbondioksid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg