Esrom er en dansk, halvfast, mild og sterkt aromatisk kumelksost i port salut-stil fra Sjælland. Det antas at osten ble utviklet og først ystet på Esrum kloster, men det finnes ikke bevis for dette. Klosteret ble oppløst og klosterkirken revet i 1559. Staten overtok klosteret og ga det navnet Esromgaard, som er opphavet til ostens navn.
Osten som vi kjenner den i dag, ble utviklet ut fra en inntil da ukjent oppskrift. Den ble satt i produksjon i 1937 av Midtsjællands Herregårdsmejeri, men navnet ble ikke offisielt godkjent før i 1952.
Formen er firkantet, med vekt fra 500 gram til én kilo. Fettinnhold i tørrstoffet er 45 prosent.
Osten har beskyttet geografisk betegnelse, PGI.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.