Equisetum fluviatile

Equisetum fluviatile, elvesnelle. Foto fra: Vaserne, Farum, Danmark

Equisetum fluviatile

Equisetum fluviatile, elvesnelle. Foto fra: Paderup Mose v Randers, Danmark

Elvesnelle er en flerårig planteart i snellefamilien. Stenglene kan bli inntil en meter høye og kan være ugreina eller ha uregelmessige antall greiner. Elvesnelle er vanlig langs bredder av vann og elver i hele landet.

Faktaboks

Etymologi

fra latin, fluviatilis - som vokser i elver

Vitenskapelig navn
Equisetum fluviatile
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Utseende

Stenglene er gressgrønne, mellom 40 og 100 centimeter høye og bladkransene har oftest 20 eller flere grønne, spisse tenner. Stengelen er hul og åpningen dekker mesteparten av diameteren. Elvesnelle er ofte ugreina, men kan også ha sidegreiner som er uregelmessig plassert oppover stengelen og som kan være av ulik lengde. Sporesamlingene sitter i akslignende strobili i toppen av stenglene.

Elvesnelle kan forveksles med skavgras og myrsnelle. Elvesnelle er lysere grønn og mye mindre stiv enn skavgras. I tillegg er skavgras alltid uten sidegreiner. Elvesnelles stengler er breiere enn myrsnelles og elvesnellestenglene har glatt overflate, mens myrsnelle har tydelige furer og ru overflate.

Utbredelse

utbredelse av elvesnelle
Naturlig utbredelse av elvesnelle (Equisetum fluviatile). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av elvesnelle

Elvesnelle danner ofte tette belter langs strendene av ferskvann og elver. I tillegg finnes arten på fuktig myr. Elvesnelle er vanlig over hele landet, men mindre vanlig på Sørlandet.

Navn og bruk

Elvesnelle ble tidligere slått og tørket til fôr. Mange steder utgjør arten tette, breie belter langs vann, tjern og elvekanter. Dette ble ofte utnyttet selv om vurderingene var ulike med hensyn på nytteverdien av dette fôret.

Det vanligste navnet på arten har vært storr, av og til med ulike prefikser som rundstorr, rørstorr eller elvastorr. Det har også vært brukt andre navn på arten som viser at man ikke alltid har skilt de ulike snelleartene fra hverandre: ulike varianter av skjefte og varianter av (kjerring-)rokk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Høeg, Ove Arbo (1974). Planter og tradisjon. Floraen i levende tale og tradisjon i Norge 1925–1973 Oslo: Universitetsforlaget. (Tilgjengelig digitalt på Nasjonalbiblioteket)

Faktaboks

elvesnelle
Equisetum fluviatile
Tidligere vitenskapelig navn
Equisetum heleocharis Ehrh., Equisetum limosum (L.) Hartm., Equisetum fluviatile limosum, Equisetum fluviatile fluviatile Döll, Equisetum fluviatile verticillatum Ehrh.
Artsdatabanken-ID
103957
GBIF-ID
2687937

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg