Eksportavgift er en avgift som legges på en vare når den føres ut av landet, altså når den eksporteres.

Under merkantilismen ble eksportavgift brukt i stor utstrekning og ble da gjerne kalt eksporttoll. Hensikten med eksportavgiften kunne da være å skaffe penger i statskassen, eller å hindre utførsel av varer som styresmaktene ønsket å beholde i landet. I senere tider tapte eksportavgiftene terreng og gikk i mange land helt ut av bruk.

I Norge ble eksportavgifter igjen tatt i bruk i stort omfang i årene rett etter andre verdenskrig, og da som ledd i den offentlige prisreguleringen. Til dette formålet virket eksportavgiften dels ved at de innbetalte beløpene minsket kjøpepresset i landet, dels ved at midlene ble brukt til subsidier for å holde vareprisene nede.

Fra 1956 til 1994 ble all utførsel av varer fra Norge pålagt en eksportavgift på 0,75 promille av utførselsverdien. Avgiften ble brukt til finansiering av Norges Eksportråd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg