Eggrøyksopp, soppslekt av stilksporesopper, tilhørende røyksopper. Soppene har eggformete eller kuleformete fruktlegemer som åpner seg i toppen og ofte løsner fra underlaget som modne. Kapillitium (det fine nettet av rør som holder på sporene) er grenet. Noen arter har sporer med en fastsittende stilk (pedicel).
Faktaboks
- Vitenskapelig navn
- Bovista
- Beskrevet av
- Christiaan Hendrik Persoon
Det finnes åtte arter i Norge. Stor eggrøyksopp, B. nigrescens, blir mørkt rødbrun med alderen. Liten eggrøyksopp, B. plumbea, er mindre og blir grå som moden. De er vanlige på tun og beitemark og lever saprotroft på jord. De er spiselige så lenge kjøttet er hvitt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.