Dysartri er utydelig tale eller vansker med å uttale ord på grunn av sykdom, skade i taleorganet eller nervene som kontrollerer dette. Det er mange mulige årsaker til dysartri, som eksempelvis hjerneslag, amyotrofisk lateral sklerose (ALS), multippel sklerose, myastenia gravis, cerebral parese (CP), Möbious´syndrom, traume med mer.

Faktaboks

Uttale
dysartrˈi
Etymologi
av gresk dys-, ‘dårlig’, og arthrein, ‘artikulere’

Dysartri må ikke forveksles med dysfoni eller afasi.

Ved dysartri er talen utydelig grunnet endring i talens hastighet, volum, og koordinasjon mellom muskler involvert i tale. Mekanismene som kan endre disse egenskapene ved tale er ataksi, over- eller undervurdering av avstanden en muskel må krysse for å utføre tenkt oppgave (dysmetri), skjelvinger (tremor), spastisitet og rigiditet i involvert muskulatur. Disse mekanismene forårsakes av den nevrologiske grunnlidelsen som førte til dysartri. Begrepet dysartri omfatter alt fra milde endringer til total svikt i artikulasjon (anartri).

Ved dysartri er det en intakt kognitiv funksjon med god forståelse av tale og tekst samt en intakt evne til å finne ordene en vil si. Altså er det språklige innholdet inntakt, men uttalelsen er sviktende. Svikt i språklig innhold omfattes derimot av begrepet afasi. Dysartri er altså en rent motorisk tilstand. Det vil si en tilstand forårsaket av sviktende nervefunksjon i musklene involvert i tale. Det er også vanlig at tilstanden medfølges av svelgvansker (dysfagi) og dysfoni.

Sykehistorien (anamnesen) er meget viktig for å kartlegge talevanskenes grad og karakter samt andre nevrologiske utfall. Deretter følger en nevrologisk undersøkelse hvor nervesystemets funksjon blir testet systematisk for å undersøke dysartrien og grunnlidelsen som har forårsaket denne. For inngående undersøkelse av talefunksjon kan det også være aktuelt med vurdering ved logoped.

Prognose og behandling vil variere meget ut ifra årsaken og graden av dysartri. Mulige behandlingstiltak er blant annet trening i regi av logoped, bruk av tilpasningsutstyr, medikamentell behandling og bruk av hjelpemidler til annen kommunikasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg