Hanekamp
Tradisjonell hanekampBali. Slike dyrekamper er forbudt i Norge.
Matador
Av .

Dyrekamper er kamper mellom dyr innbyrdes eller mellom dyr og mennesker, satt i scene i underholdningsøyemed.

I Norge ble det holdt hestekamper fram til 1800-tallet. I andre land praktiseres fortsatt tradisjoner som tyrefekting og hanekamp.

Dyrekamper i oldtiden

I oldtiden hørte dyrekamper til romernes mest yndede fornøyelser og fant i alminnelighet sted på arenaen i amfiteatrene. Ved større festligheter gikk uhyre summer med til å skaffe fremmede eller sjeldne dyr til kampene.

Da det flaviske amfiteater, Colosseum, ble innviet, ble flere tusen dyr drept. Det ble brukt hjorter, villsvin, okser, løver, pantrer, tigrer og så videre, selv flodhester, sjiraffer og neshorn. Augustus lot en gang arenaen sette under vann for å vise kamper mot 36 krokodiller.

Når mennesker opptrådte, var det især i den senere oldtid ofte dødsdømte forbrytere, hvis kamp med de ville dyrene var en form for henrettelse og et rått skuespill for mengden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg