Triticum turgidum

Triticum turgidum, durumhvete. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Triticum turgidum

Triticum turgidum, durumhvete. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

utbredelse av durumhvete
Naturlig utbredelse av durumhvete (Triticum turgidum). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av durumhvete

Durumhvete er en type hvete som er særlig egnet til fremstilling av pasta.

Faktaboks

Uttale
dˈurumhvete
Etymologi

durum stammer fra Latin og betyr hard

Også kjent som

hard emmerhvete eller hardhvete

Vitenskapelig navn
Triticum turgidum subsp. durum
Beskrevet av
William Hudson

Noen omtaler durumhvete som en egen art, Triticum durum, mens andre omtaler den som en underart, Triticum turgidum subsp. durum. Sistnevnte navn tyder på et nært slektskap til emmer, Triticum turgidum subsp. dicoccum.

Durumhvete, slik som emmer, skiller seg fra brødhvete ved at den bare har fire kromosompar (tetraploid) mot seks i brødhvete (heksaploid). Den mangler en del av de proteinene som gjør vanlig hvete egnet til bakst. Durumhvete dyrkes på åtte prosent av hvetens totalareal, der klimaet er tørt og vinteren mild, mest i middelhavsområdet, India og Nord-Amerika og Sør-Amerika. I Midtøsten og Nord-Afrika blir denne hveten brukt til couscous.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

durumhvete
Triticum turgidum subsp. durum
Tidligere vitenskapelig navn

Triticum durum Desf.

Artsdatabanken-ID
128025
GBIF-ID
6313051

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg