Dreiesyke er en fiskesykdom som forårsakes av parasitten Myxobolus cerebralis (tidligere beskrevet som Myxosoma cerebralis), som er klassifisert i gruppen myxosporidier, en undergruppe av sporedyr. Sykdommen er beskrevet fra Norge.

En helt annen sykdom, som kan ramme mennesker og andre pattedyr kalles også dreiesyke (se dreiesyke – medisin).

Parasittens livssyklus

Parasitten Myxobolus cerebralis har to verter i sin livssyklus: et vertsstadium i en fåbørstemark (Tubifex), og et vertsstadium i fisk når denne får i seg såkalte parasittens såkalte triactinomyxon-sporer, enten ved å spise infiserte fåbørstemark eller via vannet fra sporer frigjort fra fåbørstemarken.

Sykdomsbilde

Sykdommen, som har fått sitt navn etter de karakteristiske unormale svømmebevegelser som fisken har i et visst stadium, forekommer i første rekke hos yngel av regnbueørret og bekkerøye som oppdrettes i jorddammer, men er også beskrevet fra andre laksefisker. Disse viser ikke nødvendigvis kliniske symptomer. Parasitten setter seg fortrinnsvis fast i bruskvevet i hodet og virvelsøylen.

De første symptomer er vanligvis mørkpigmentering av halepartiet fra 26. halevirvel og bakover. Etter hvert oppstår det karakteristiske dreiebevegelser; det ser ut som om fisken jager sin egen hale. Dødeligheten kan være stor i dette stadiet. Nærmere undersøkelser av fisken viser misdannelser i knokkelsystemet, som for eksempel ulike former for ryggradskrumning eller forkortede gjellelokk. De beskrevne forandringene skyldes dels parasittens påvirkning av de sympatiske sentrene og dermed også kromatoforenes virksomhet, dels forstyrrelser av osteogenesen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg