Dravle

Dravle, norsk rett.

Av /Shutterstock.

Dravle er melkeprodukter som har en noe forskjellig betydning i ulike norske bygder.

Dravle kan være et produkt fremstilt ved oppvarming av melk under tilsetning av surmelk eller enzymet løpe, slik at ostestoffet skilles ut i hvite klumper. Denne typen dravle spises gjerne sammen med mysen. Andre navn på et lignende produkt er for eksempel gomme og søst.

Dravle kan også være en rett spesifikt basert på myseprotein. Denne retten oppstår ved ysting av ost, der man først feller ut melkeproteinet kasein fra melka for å lage ulike typer hvit ost. Mysen som blir igjen når kaseinet fjernes, kokes deretter videre for å bli til brunost eller mysost. I denne kokeprosessen felles myseproteiner ut, og disse proteinene kan øses opp og spises som pålegg eller dessert. Denne varianten av dravle består i hovedsak av melkeproteinet albumin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg