Dopplernavigasjon
Eksempel på system for nøyaktig fartsmåling på skip. Kan være basert på utsending av fire lydstråler i baugen, og to stråler akter. Kjennes nøyaktig langskips og tverrskips hastighet over grunn (SOG) kan posisjon beregnes fortløpende.
Dopplernavigasjon
Lisens: CC BY SA 3.0

Dopplernavigasjon er en metode for navigasjon hvor man beregner sin posisjon ut fra hastighetsmålinger som er basert på dopplereffekt. I skip måles dopplereffekten på lydpulser som utsendes i vannet under skipet. På fly er det vanlig å bruke høyfrekvente radiobølger som sendes mot bakken for å måle dopplereffekt.

Faktaboks

Uttale
dˈopplernavigasjon

Virkemåte – dopplereffekt

Radio- eller lydbølger som utsendes fra et bevegelig objekt mot et fast punkt, vil reflekteres som et «ekko». Avhengig av den relative bevegelsen mellom sender og det reflekterende målet, vil signalet bli påført en frekvensforandring (dopplereffekt), som er direkte avhengig av hastigheten. Dermed kan hastigheten beregnes. Ved hjelp av nøyaktig hastighetsmåling og informasjon om kurs kan posisjonen beregnes fortløpende (bestikkregning).

De mest avanserte systemene kan sende signaler ut i forskjellige retninger, og dermed kunne beregne hastigheten både i lengde- og sideveis retning, samt svingerate (rotasjonshastighet). Dopplersystemer kan inngå som ett av flere navigasjonssystemer på skip og fly. Spesielt på skip har dopplerbasert fartsmåling fått stor utbredelse, og på skip over 50 000 bruttotonn er det et internasjonalt krav at de skal kunne måle langskips og tverrskips hastighet med stor nøyaktighet – gjerne innenfor en tiendedels knop (doppler docking log). Dette for at skip eller kaianlegg ikke skal bli påført skade ved tillegging. På avanserte autonome undervannsfarkoster (AUV) er også akustisk dopplernavigasjon, sammen med treghetsnavigasjon, blitt en vanlige metoder for posisjonering.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kjerstad, Norvald (2022). Elektroniske og akustiske navigasjonssystemer. Fagbokforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg