Ogbono-frø
Frø av ogbono, Irvingia gabonensis, brukes i mange matretter på grunn av høyt olje- og proteininnhold.
Ogbono-frø
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Dikatre er navn på flere trearter i familien Irvingiaceae, særlig arter i slekta Irvingia og den meste brukte arten I. gabonensis.

Faktaboks

Uttale
dˈikatre

Dikatre er et stort, eviggrønt tropisk tre som kan bli opptil 35 meter høyt. Bladene er lansettformede. Blomstene er små, og fruktene er gulgrønne og minner om små mango.

Flere av artene er viktige frukttrær i sentrale og vestlige Afrika og i Sørøst-Asia. Trærne er ettertrakta både på grunn av fruktene som gir opphav til ulike matvarer og det svært harde treverket som brukes blant annet til møbler og bygningsmaterialer.

Størst betydning har I. gabonensis som finnes i Sentral- og Vest-Afrika. Fruktene er små steinfrukter som minner om små mangoer. Fruktene kalles da også blant annet afrikansk mango, men er ikke i slekt med mango. Andre navn på frukta er etima, odika og dika-nøtter. I Nigeria kalles frøene ogbono som også brukes som navn på treet.

Treet er hjemmehørende i Sentral- og Vest-Afrika.

Bruk

Fruktkjøttet er søtt og saftig og spises som det er eller brukes til syltetøy, jus og vin.

Nøttene males som regel til en masse som selges som dika bread eller Gabon chocolate. De malte nøttene varmes opp til fettet smelter og blir så nedkjølt til en fast masse. Massen brukes i lokale retter, som for eksempel ogbono-suppe og til kjøtt- og fiskeretter. Ogbono-nøtter blir også brukt til produksjon av vegetabilsk olje for matlaging. Nøttene er svært næringsrike og inneholder ulike fettstoffer og proteiner.

Frøene er milde i smaken og fungerer først og fremst som tykningsmiddel. Frøene inneholder mye fettstoff og proteiner og brukes på en rekke ulike måter i mange forskjellige matretter.

Historie

Ogobono har lang tradisjon som mat- og medisinplante i Sentral- og Vest-Afrika. Innen folkemedisinen brukes frøene mot blant annet diaré, dysenteri og som stimulerende middel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg