Didjeridu
Didjeridu er et tradisjonelt australsk aboriginsk blåseinstrument
Zotora 2010
Zotora (Per Nygaard) er en norsk digeriduspiller, spesielt kjent for sine månedlige konserter i Emanuel Vigelands museum (Vigelands mausoleum). Drammen Sacred Music Festival, 2010.
Av .

Didjeridu er et musikkinstrument fra Australia. Instrumentet er særlig knyttet til halvøya Arnhem Land, og er karakteristisk i aboriginernes musikk.

Faktaboks

Uttale
didjeridˈu
Også kjent som

didjeridoo, didgeridoo (engelsk)

Didjeridu er en hul trestokk som kan være fra 0,5 til 2,5 meter lang og ha en diameter på mellom 5 og 15 centimeter. Opprinnelig skulle den være uthult av termitter. Instrumentet er ofte dekorert med abstrakte figurer eller dyremotiver.

Didjeriduen spilles med en spesiell pusteteknikk, sirkulær pust. Denne teknikken gjør at lyden frambringes kontinuerlig, uten avbrudd på grunn av innpust. Didjeridu brukes både som et trompetlignende instrument og til å modifisere stemmen. Instrumentet spiller en viktig rolle i aboriginernes kultur.

Didjeridu har også fått en viss utbredelse i andre deler av verden. I Norge er Per Nygaard, med artistnavnet Zotora, best kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Nancy Krone

Hei Jeg lurer på hvor gammel didjeriduen er? Har sett på ulike kilder og alle er uenige.

svarte Hallvard Godal

Hei, Takk for spørsmål! Det er knyttet stor grad av usikkerhet i forhold til hvor gammelt instrumentet er. Det er funnet hulemalerier ol av instrument ulike steder i Australia. De eldste er fra 1000 til 1500 år gamle. Så utfra det kan det konkluderes med at det er minst 1500 år gammelt, men hvor mye eldre enn det er usikkert. Jeg ser det står enkelte steder på nettet at det er verdens eldste instrument, men det er nok etter all sannsynlighet feil. Det er funnet fløyter av ben som er 35000 år gamle, og sannsynligvis ble det brukt ulike typer slagverksintrumenter lenge før det.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg