dekantere

Dekantere, separasjon av væske og partikler, f.eks. i en dekanteringssentrifuge, eller separasjon av ikke-blandbare væsker. Slik separasjon fremkalles enten ved tyngdekraften eller av sentrifugalkrefter. Det finnes også sentrifuger som både separerer to væsker og skiller ut partikler, f.eks sentrifuger for marine oljer.

Se også dekantering av vin.

Denne artikkelen er hentet fra

Artikkelen ble sist oppdatert 22.10.2012.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Kjemi

Bjørn Pedersen Universitetet i Oslo

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

22. oktober 2012 skrev Erik Rasmussen

Hei

Når det står i artikkelen om å dekantere:
"Gjøres også stadig oftere med ung vin for å tilføre vinen luft (lufting)", så begås det en smule selvmotsigelse. Det er nettopp forklart at dekantering av vin betyr at man heller vinen fra bunnfallet. Ung vin har i utgangspunktet ikke bunnfall. Å helle vin i karaffel for å lufte er ikke å dekantere. I denne artikkelen bidrar dere til forvirringen og misbruket av utrykket dekantere i forbindelse med lufting. Det ville være veldig fint om dere fjernet denne siste setningen! Mvh Erik Rasmussen, vinimportør

22. oktober 2012 svarte Erik Dyrhaug

Hei Erik, takk for innspill!
Du har rett i at den siste setningen blir feil dersom man holder på den opprinnelige betydningen av 'dekantere'. Spørsmålet er allikevel om ikke uttrykket har skiftet mening utenfor kjemien. Vi flytter denne delen som omhandler vin til en egen artikkel, "dekantere - vin"som vil bli redigert av vår fagansvarlige for vinterminologi, Sten V. Holt.
Vennlig hilsen, Erik i redaksjonen.

22. oktober 2012 svarte Bjørn Pedersen

Dekantering er ikke en arbeidsmetode i kjemi i dag. Begrepet brukes bare om vin. Kjemikere sentrifugerer blandinger av væsker og faste stoffer, men man sier ikke at man dekanterer. Jeg vil derfor foreslå at ordet sløyfes.

22. oktober 2012 svarte Erik Dyrhaug

Akkurat ja, det var jeg ikke klar over Bjørn. Hvis du tenker at det ikke er noe poeng å ha en artikkel om dekantering i kjemi, så kan vi slette den -- men det var kanskje et viktig begrep før? Hvis det var det, kunne du kanskje skrevet om artikkelen til å beskrive et "tidligere begrep i kjemi..."? Er det muligens slik at dekantering betegner måten væsken skilles ut på, et gammeldags alternativ til sentrifugering og filtrering? Eller er det en generell betegnelse slik artikkelen foreslår?

22. oktober 2012 skrev Erik Rasmussen

En rekke vinskribenter bruker dekantere når de mener lufte. De siterer hverandre og bruker hverandre som oppslagsverk og gjentar feilen til det blir en "sannhet". Det er greit at ord skifter innhold, bortsett fra de gangene det ikke er ord igjen til det opprinnelige innholdet. Hvis vi sier at en vin bør dekanteres, og vi mener den bør helles fra bunnfallet, men slett ikke trenger- eller har godt av lufting, så må vi plutselig bruke veldig mange ord for å presisere det, når dekantere hadde og burde være nok. Håper dette er et tilstrekkelig argument til at et leksikon, i det minste, forblir et korrektiv til "feilsirkelen". Dersom begrepet ikke lenger er relevant i forhold til kjemi, er det desto bedre at det flyttes og refererer til tidligere bruksområder.

30. oktober 2012 svarte Erik Dyrhaug

Godt poeng. Det er uheldig at vi blir sittende igjen uten noe uttrykk som fanger den opprinnelige betydningen. Man kan alltids argumentere på denne måten og forsøke å snu måten folk bruker uttrykket på. Vi kan derimot ikke skrive at alle nå bruker 'dekantere' feil fordi den opprinnelige betydningen var en annen. Vi vil forsøke å dekke denne problematikken i den nye "dekantere - vin"-artikkelen. Du må gjerne komme med innspill på den, etterhvert som den kommer på plass. Takk igjen for innspill.
Vennlig hilsen, Erik i redaksjonen.

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.