Defenestrasjonen i 1618

Defenestrasjonen i 1618: Protestantiske adelsmenn kastet tre keiserlige rådsherrer ut av vinduene i rådssalen på borgen i Praha. Dette innledet et tsjekkisk opprør mot keiseren og dermed Trettiårskrigen. Tresnitt av Merian i kobberstikk-verket Theatrum Europaeum.

Defenestrasjonen i 1618
Av .

Defenestrasjon er et uttrykk som betyr vindusutkastelse, og blir brukt om to, av og til tre, episoder i tsjekkisk historie.

Faktaboks

Uttale
defenestrasjˈon
Etymologi
av latin ‘vindusutkastelse’
Også kjent som

defenestration

I juli 1419 kastet en husittisk folkemengde ledet av Jan Želivský flere av de katolske rådsherrene og borgerne ut av vinduene i Nybyens rådhus i Praha (Novoměstská radnice), og dette ble en av opptaktene til husittkrigene.

Uttrykket brukes hyppigst om det som skjedde 23. mai 1618. Habsburgkeiseren Ferdinand 2 (valgt i 1617) prøvde å knuse den tsjekkiske protestantismen. Som en reaksjon mot at tidligere keiserlige forordninger om religiøs frihet slik ble brutt, samlet protestantiske adelsmenn og borgere seg på kongeslottet (Královský palác) i borgen i Praha (Hradčany) med anklager mot to katolske rådsherrer som var innsatt av keiseren. Etter en hissig diskusjon ble de to rådsherrene og deres sekretær kastet ut av vinduet. De landet i en gammel gjødselhaug og overlevde. Episoden innledet det tsjekkiske opprøret mot keiseren, og dermed Trettiårskrigen.

Uttrykket brukes stundom også i forbindelse med Jan Masaryk, som ble funnet død utenfor et vindu i Černín-palasset 10. mars 1948, få dager etter den kommunistiske maktovertagelsen. Om han begikk selvmord eller ble myrdet, er uavklart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg