Forskyvningslovene er et sett regler innen kjemi som beskriver de forandringene som skjer når isotoper av grunnstoffer sender ut alfapartikler og/eller betapartikler.

Faktaboks

Uttale
forskˈyvningslovene

De to forskyvningslovene er

  1. Utsendelse av en alfapartikkel fra et grunnstoff fører til dannelse av et annet grunnstoff som i periodesystemet står to plasser før det opprinnelige.
  2. Utsendelse av en betapartikkel fører til dannelse av et grunnstoff som i periodesystemet står én plass etter det opprinnelige.

Forskyvningslovene ble utformet av Kasimir Fajans i 1913 og kort tid etter av Frederick Soddy.

Forklaring

I dag fortoner disse lovene seg seg nærmest som selvfølgeligheter, da atomnummeret er lik antall protoner i atomkjernen.

Utsendelse av en alfapartikkel \(\ce{^4_2He^2+}\) (en heliumkjerne med to protoner og to nøytroner) fører til at atomkjernen mister to protoner, det vil si at atomnummeret avtar med to. Nukleontallet avtar samtidig med fire enheter (to protoner og to nøytroner).

Ved utsendelse av en β-partikkel \(\ce{^0_{-1}e^-}\) (et elektron), går et nøytron over til et proton, det vil si at atomnummeret øker med én.

I tillegg til disse to prosessene kjennes også prosesser med utsendelse av positroner \(\ce{^0_{+1}e}\) og innfangning av elektroner fra det innerste elektronskallet, kalt K-innfangning. Begge disse prosessene fører til at aomnummeret avtar med én enhet mens massetallet er uforandret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg