Komplekse tall er en utvidelse av de reelle tallene slik at man kan finne kvadratroten og andre røtter av alle reelle tall, også negative, i tillegg til at man kan utføre addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og divisjon.

Faktaboks

Uttale
komplˈekse tall

Symbolet for mengden av de komplekse tallene er \(\mathbb{C}\).

Det enkleste eksempelet på en situasjon der man har behov for en slik utvidelse, er ligningen \(x^2 + 1 = 0\), som ikke har noen løsning blant de reelle tallene, siden \(\sqrt{-1}\) ikke er definert i \(\mathbb{R}\). Symbolet i kalles den imaginære enheten. Den er definert ved at \(i^2 = −1\). Ligningen har da løsningen \(\pm i\).

Definisjon

Et komplekst tall defineres som et element på formen a + ib, hvor a og b er reelle tall. Man kaller a realdelen og b imaginærdelen av det komplekse tallet a + ib. Dersom a = 0, sies tallet å være rent imaginært eller bare et imaginært tall. Dersom b = 0, er tallet et reelt tall.

Tallet a – ib kalles den komplekskonjugerte til a + ib.

Regneregler

For regning med komplekse tall gjelder følgende regler:

\((a_1 + ib_1) \pm (a_2 + ib_2) = (a_1 \pm a_2) + i(b_1 \pm b_2)\)

\((a_1 + ib_1)(a_2 + ib_2) = (a_1a_2 – b_1b_2) + i(b_1a_2 + b_2a_1)\)

\(\frac{a_1 + ib_1}{a_2 + ib_2} = \frac{\left(a_1 a_2 + b_1 b_2\right) + i\left(a_2 b_1 – a_1 b_2\right)}{a_2^2 + b_2^2}\)

Ifølge disse regnereglene danner de komplekse tallene en kropp. Enhver ligning av formen \(a_0x^n + a_1x^{n-1} + \dots + a_n = 0\), hvor \(a_0, a_1, \dots, a_n\) er komplekse tall, har løsninger innenfor mengden av de komplekse tall.

Geometrisk avbildning

Komplekse tall

Øverst er det komplekse tallet a + ib avbildet ved punktet P med koordinater (a,b) i det komplekse tallplanet. Nederst er det brukt polarkoordinater, og man får: a + ib = r cos φ + ir sin φ = r (cos φ + i sin φ).

Av /Store norske leksikon ※.

De reelle tallene avbildes ofte som punkter på en linje, den reelle tallinjen. Komplekse tall kan avbildes geometrisk ved hjelp av det komplekse tallplanet (også kalt det gaussiske tallplan, etter Carl Friedrich Gauss). Dette er et rettvinklet koordinatsystem hvor den horisontale aksen (abscissen) er den reelle tallinjen, med enhet lik 1, og den vertikale aksen er den imaginære aksen, med enhet lik i. Da kan det komplekse tallet a + ib markeres i planet som et punkt med koordinatene (a, b).

Man kan også bruke polarkoordinater. Da oppfattes det komplekse tallet som en vektor av lengde r med begynnelsespunkt i origo og endepunkt i (a, b). Størrelsen kalles absoluttverdien, modulen eller tallverdien til a + ib, og man skriver \(r = |a + ib| =\sqrt{a^2 + b^2}\).

Vinkelen φ (den greske bokstaven fi) som vektoren danner med den reelle aksen, kalles amplituden eller argumentet til det komplekse tallet. Den er bestemt ved \(\tan{\phi}=\frac{b}{a}\).

Regning med komplekse tall

Komplekse tall

Addisjon av to komplekse tall representert med vektorer.

Av /Store norske leksikon ※.

Summen av to komplekse tall kan fremstilles geometrisk ved vektoraddisjon (geometrisk addisjon). Det vil si at summen blir representert ved diagonalen i det parallellogrammet som blir dannet av de to aktuelle vektorene.

Ved hjelp av absoluttverdien av disse størrelsene kan komplekse tall skrives på trigonometrisk form:

\[a + ib = r (\cos \phi + i \sin \phi)\]

Dersom man multipliserer de to komplekse tallene \(a + ib = r(\cos \phi + i \sin \phi)\) og \(a_1 + ib_1 = r_1(\cos \phi_1 + i \sin \phi_1)\) på trigonometrisk form, finner man følgende formel:

\[(a + ib)(a_1 + ib_1) = rr_1[\cos (\phi + \phi_1) + i \sin (\phi + \phi_1)]\]

For flere like faktorer kommer man frem til de Moivres formel:

\[(\cos \phi + i \sin \phi)^n = \cos n\phi + i \sin n\phi\]

Den eksponentielle formen for komplekse tall ble innført av Leonhard Euler, og uttrykkes i identiteten \(a + ib = r(\cos \phi + i \sin \phi) = r \cdot e^{i\phi}\), der e er grunntallet i det naturlige logaritmesystemet.

Et komplekst tall a + ib sies å være helt hvis a og b er heltall. For hele komplekse tall kan man utvikle en tallteori som nøye svarer til den vanlige teori for hele tall. Ethvert helt komplekst tall kan skrives entydig som et produkt av primfaktorer. Tallteorien for komplekse tall ble utviklet av Carl Friedrich Gauss.

De hyperkomplekse tallene er tallsystemer som man kan betrakte som generalisering av komplekse tall.

Historikk

Komplekse tall forekommer først i den italienske matematikeren og legen Girolama Cardanos Ars Magna (1545), men Cardano forstod ikke begrepet fullt ut. René Descartes benyttet uttrykket imaginære røtter. Til dels bruker man ennå betegnelsen imaginære tall i samme betydning som komplekse tall. Symbolet for komplekse tall ble fastsatt av Leonhard Euler.

Den geometriske fremstillingen av komplekse tall ble først innført av den dansk-norske landmåleren Caspar Wessel i avhandlingen «Om directionens analytiske betegnelse», fremlagt for Det Danske Videnskabernes Selskab i 1797, trykt 1799. Wessels arbeid ble ikke videre lagt merke til, og noen år senere ble samme metode benyttet av Jean Robert Agand og Carl Friedrich Gauss.

De komplekse tallene danner grunnlaget for kompleks analyse (funksjonsteori), som blant annet handler om differensialregning og integralregning for funksjoner av en eller flere komplekse variabler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Symboler og formler ligger som bilder under teksten. Er det mulig å få disse på sin rette plass i teksten?

svarte Andreas Tjernshaugen

Hei, det har tatt litt lang tid, men nå er vi i gang med å løse dette problemet. En teknisk omlegging førte til at mange artikler med formler ble slik som denne. I løpet av høsten skal alle formlene være lagt inn på nytt!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg