Dagmamma er en person som regelmessig har ansvar for andres barn på dagtid mot betaling.

En dagmamma har som regel ansvar for flere barn samtidig, enten hjemme hos seg selv eller hjemme hos ett av barna. Vanligvis er barna i barnehagealder. I motsetning til en barnehage er en dagmammavirksomhet ingen regulert pedagogisk virksomhet.

Regulering og godkjenning

I Norge er det ingen formelle kvalifikasjoner eller opplæring som krav for å bli dagmamma. Likevel må en dagmamma forholde seg til forskrifter og annet regelverk.

En dagmamma skal godkjennes av kommunen i henhold til Forskrift for miljørettet helsevern i barnehage og skoler m.v. Godkjenningen gjelder kun hvis det er snakk om godtgjøring for regelmessig tilsyn med og omsorg for barn, og det ukentlige oppholdet er på mer enn ti timer – eller at antall barn som er til stede samtidig er tre eller flere, eventuelt inkludert dagmammaens eget barn. Hver enkelt kommune har ansvar for godkjenning av dagmammaer.

Ansettelsesforhold

Det er flere forenklede regler for jobb som dagmamma sammenlignet med andre arbeidsforhold. Bant annet skal det ikke betales arbeidsgiveravgift, og dagmammaen trenger ikke å registrere seg som selvstendig næringsdrivende (enkeltpersonforetak). Enkelte kommuner har dessuten utarbeidet informasjon som skal gjøre det enklere for den som benytter seg av dagmamma å innberette utgiftene til skattemyndighetene.

Historikk

På grunn av mangel på barnehageplass ble en dagmammaordning et alternativ for barnepass fra 1970-årene av. Barnehagedekningen i Norge var lenge blant de laveste i Norden. Det fantes kommunale dagmammaer, men de fleste var private. Da barnehagene ble sterkere utbygd, gikk dagmammavirksomhet som barnetilsynsordning tilbake.

For flere foreldre var dagmammaordningen en midlertidig løsning i påvente av barnehageplass. Det fantes, og finnes fremdeles, et uformelt marked for barnepass. Foreløpig finnes det ikke statistikk over antall dagmammaer, men med stadig flere barnehager fra 1990-årene og rett til barnehageplass fra 2006 ble det langt færre dagmammaer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Stefansen, K. og Farstad, G. R. (2008). Småbarnbarnsforeldrenes omsorgsprosjekter. Tidsskrift for samfunnsforskning. Volum 49(03).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg