Daglilje. Gul daglilje.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Daglilje er en planteslekt i Dagliljefamilien (Asphodelaceae). Slekten omfatter 16 arter som opprinnelig hører hjemme i Sørøstlige deler av alpene, Sibir og tempererte deler av Øst-Asia.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Hemerocallis
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Dagliljer er flerårige urter med kort jordstengel og tallrike trevlerøtter; lange, smale blad og en klaseformet blomsterstand på en lang stengel. De har traktformede gule, oransje eller rødlige blomster med tilbakebøyde fliker.

Kultur

Plantene har lenge vært dyrket, og en regner med at det finnes mer enn 30 000 kultivarer. Seks arter dyrkes som stauder i hager i Norge. De er lette å dyrke og trives også godt i skygge.

De mest brukte er brun daglilje, Hemerocallis fulva, som har 10 cm store, teglsteinsrøde blomster som sitter 10–14 sammen, blomstrer midtsommers, og gul daglilje, Hemerocallis lilioasphodelus (synonym Hemerocallis flava), som har litt mindre, gule, velluktende blomster, og blomstrer på forsommeren.

Systematikk

Tidligere ble slekten ført til Hemerocallidaceae, og før dette til liljefamilien (Liliaceae).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

daglilje
Hemerocallis
Artsdatabanken-ID
99437
GBIF-ID
9557223

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg