Dølefe

Dølefe Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Dølafe

Dølafe; buskapen på Breie gard i Etnedal, Valdres

Dølafe
Av .

Dølafe er en norsk storferase som hørte hjemme i Gudbrandsdalen og Østerdalen, og som er stambokført siden 1909. Dyrene av denne rasen er små til middelstore. De vanligste fargene er ensfarget mørkebrun, brandet og svart.

Dølafe er en kombinasjonsrase for melk og kjøtt, og er den av de gamle norske storferasene som har mest kjøttrasepreg. Fra 1964 ble rasen formelt slått sammen med norsk rødt fe (NRF), men enkelte besetninger fortsatte å renavle dølafeet.

Det drives i dag genbevaringsarbeid for denne gamle rasen gjennom Norsk Genressurssenter. Det var i 2022 registrert 345 renrasede hunndyr i rasen, de fleste holdes som ammekyr. Hvert år tas det inn 2–3 okser av rasen til semin i regi av GENO i samarbeid med Norsk Genressurssenter. En viss andel av besetningene med dølafe holder i dag som ammeku. Melkemengden er ca. 3200 kg/år, lavest av de gamle norske storferasene. Det finnes raselag for Dølafe (Dølafelaget).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg