Jødisk bryllup i Wien
Utendørs vielse er en gammel jødisk tradisjon.
Jødisk bryllup i Wien
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Innvielse av ny torarull, New Orleans.

Ung jente organiserte innsamling av midler til ny torarull etter orkanen Katrina.

Innvielse av ny torarull, New Orleans.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Opprinnelig var huppa betegnelses på brudekammeret – det rommet der et jødisk ekteskap i tidligere tider ble fullbyrdet. I dag menes oftest brullupsbaldakinen som skal symbolisere både brudekammeret og brudeparets nye hjem. I mange tilfeller brukes det hebraiske ordet huppa også som betegnelsen på selve vielsen.

Faktaboks

Uttale
huppˈa
Etymologi
hebraisk, baldakin
Også kjent som
chuppah

En huppa kan være av silke eller fløyel og utstyrt med vakre broderier, men et enkelt bønneskjal, tallit, festet til fire stenger kan også brukes. Jøder med bakgrunn fra forskjellige land eller verdensdeler har ulike tradisjoner for utsmykning og form.

I de aller fleste jødiske menigheter foretas vielsen under en huppa, enten i synagogen, et festlokale eller aller helst i friluft. Hvordan selve vielsen gjennomføres varierer mellom de ulike retningene av vår tids jødedom. De fleste ortodokse menigheter følger gamle bryllupstradisjoner, der mannen tar kvinnen som sin hustru, mens de nyere retningene (konservativ jødedom, reformjødedom og rekonstruksjonismen) har foretatt endringer i mer egalitær retning.

Innvielse av toraruller

I henhold til rabbinsk tradisjon er baldakinen også knyttet til hendelsene rundt det jødiske folkets mottakelse av Toraen. I mange jødiske samfunn er det derfor også tradisjon å foreta en festlig innvielsesseremoni når menighetens synagoge, eller andre institusjoner, får nye toraruller. Torarullene bæres, under en huppa, i en festlig prosesjon fra skriverens arbeidssted til rullenes endelige bestemmelsessted. Der fortsetter festlighetene, frem til de nye torarullene blir endelig plassert i toraskapet.

Bar mitzva

På vei fra Beit shalom-hagen ved Dung-porten

Bar mitzva-prosesjon

På vei fra Beit shalom-hagen ved Dung-porten
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I våre dager er det også blitt populært å feiere gutters bar mitzva ved Vestmuren i Jerusalem. Familie, venner og gutten selv samler seg da gjerne ved hovedinngangen til den jødiske delen av gamlebyen (Dung-porten) og går samlet til plassen foran muren der seremonien finner sted. Gutten selv går under en huppa, og ledsagerne danser, synger og slår på trommer. Siden det ikke er lov å spille musikk på sabbaten, finner slike seremonier hovedsakelig sted mandager og torsdager. Mange samtidige og høylytte prosesjoner trekker mange besøkende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg