calvados
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Calvados er et fransk eplebrennevin fra departementet av samme navn i Normandie. Calvados fremstilles ved destillasjon av eplesider og lagres i på eikefat.

Faktaboks

Uttale
-dˈås

Eau-de-vie (livets vann) laget av epler, ble første gang beskrevet i litteraturen i 1553, nærmere bestemt i dagboken til Sire Gilles de Gouberville.

Eplene som brukes i produksjonen av calvados er delt inn i fire familier: Bitre epler er tanninrike og gir kropp til sideren. Søte epler som har lite tannin, garanterer alkoholinnholdet. Syrlige epler tilfører nødvendig syre og bittersøte epler stabiliserer alkoholmengden i sideren som har et alkoholinnhold på rundt 4,5 volumprosent før den blir destillert. Til dette trenger en 27 kilo epler eller 20 liter sider.

Destillatet lagres på eikefat i minimum to år og det ferdige produktet er ofte satt sammen av flere årganger.

I 1942 ble Calvados et eget Appellation d'Origine Contrôlée-område. Området inkluderer departementene Calvados, Manche og Orne, samt deler av Eure, Mayenne, Sarthe og Eure-et-Loir.

Varianter

Calvados fra AOC Pays d’Auge må destilleres to ganger. Dette er den mest anerkjente calvadosen, og området er bare 60 ganger 30 kilometer.

Calvados fra AOC Domfrontais skal inneholde minst 30 prosent destillat av pæresider, og produktet må lagres minst tre år før det kan selges.

Det finnes og en variant som kalles Calvados Fermier som produseres både innen Pays d'Auge og utenfor. Dette er calvados som produseres på gårder på tradisjonell måte med høye kvalitetskrav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg